forgószék fejtámla

A fejtámasz a nyaki izom tehermentesítésére és a fej alátámasztására szolgáló székelem. A kiegészítőként választható fejtámla főleg a középmagas háttámlájú székekhez javallott, míg a magas támlás székekhez csak speciális esetben, pl. az átlagosnál nagyobb testmagasságú felhasználó számára hasznos felszerelni. Mindenesetre, a napi 4 óránál hosszabb ideig székben ülőknek fejtámasszal ellátott széket érdemes választaniuk. A fej megtámasztása a gerincoszlop nyaki részének tehermentesítését is szolgálja.

Típusai

Megkülönböztetünk fix és állítható fejtámaszokat, utóbbiaknak a magassága, mélysége, és akár a dőlésszöge is személyre szabható. A fejtámla akkor szolgálja igazán az ülés ergonómiát, ha magassága és dőlésszöge is egyénre szabottan beállítható. A túlságosan mélyen elhelyezkedő, fix fejtámlákat csak a relaxáció idején használjuk ki. Egy fejtámla viszont akkor igazán hasznos, ha az ülés teljes időtartama alatt támaszkodhatunk rá. A fejtámaszokat célszerű könnyen tisztítható felületű anyaggal burkolni, azaz bőr vagy műbőr kárpittal, de akár egy levehető és mosható támlahuzat is praktikus.

Ergonómiai előnye

A fejtámasz segítségével csökkenthető a fejet tartó izomzat igénybevétele, így elkerülhetőek a nyaki csigolyák és izmok túlterheléséből eredő elváltozások, fájdalmak. A nyak terheinek csökkentése kihatással van az egész gerincre, amely úgy kevesebb nyomóerőnek lesz kitéve. Az irodai dolgozók körében sajnos vezető egészségügyi probléma a fejfájás. Ennek megelőző jellegű orvoslására alkalmas a fejtámasz, mert jelentősen csökkenti az akut fejfájás, a migrén kialakulásának esélyét. A fej megtámasztása segíti a nyaki erek megfelelő működését, így növelve a dolgozók szellemi teljesítőképességét. Továbbá nő a koncentráció is, aminek hála, csökken a hibák előfordulása, így a felesleges stressz egy része elkerülhető. A fiziológiai betegség-tünetek jelentős százaléka vezethető vissza a modern ember stresszes életére,így ha pl. a Boston forgószékhez a szaktanácsadó fejtámlát javasol, azonnal igent kell mondani. Ezzel a döntéssel ugyanis egyidejűleg teszünk a nagyobb irodai komfortért, a stressz csökkentéséért, és mentális teljesítőképességünk megőrzéséért.