Ha otthonról dolgozol, jó eséllyel te is elgondolkoztál már azon, hogy egy fitneszlabdán ülj hagyományos irodaszék helyett. Egyre inkább kezdenek az ilyen típusú labdák divatba jönni. Az NPD Group piackutató cég által gyűjtött adatok szerint a fitneszlabdák eladásai 2020 januárja és júliusa között 67 százalékkal nőttek az előző évhez képest. Az eladások márciusban, áprilisban és májusban nőttek a leggyorsabban, ami megfelel annak az időszaknak, amikor sok edzőterem zárva volt, és az emberek elkezdtek otthonról dolgozni.

 

Tényleg egészséges fitneszlabdán ülni irodaszék helyett?

Az instabil felületen való egyensúlyozás valóban megköveteli a törzs – a has, a hát alsó része, és a medence izmainak – bevonását. A törzsed igénybevétele javítja a testtartást és csökkenti a hátfájást. Ezért terjedtek el a fitneszlabdák az edzőtermekben. Így azt gondolhatnánk, hogy az irodai dolgozók hasonló előnyökre tehetnének szert, ha az egyensúlyozó labdákat irodaszékként használják.

Nem tudományosan alátámasztott az a feltételezés, hogy a fitneszlabda ülőbútorként való használata bármilyen egészségügyi előnnyel jár, a hagyományos ergonomikus irodaszékekkel szemben. A labdán való tartósabb ülés nem változtatja meg jelentősen az egyén ülésmódját, de kényelmetlenebbé teszi azt. Sőt, a labdán való ülés  során a törzs izmai folyamatosan dolgoznak ahhoz, hogy a helyes testtartást fenntartsák. Miután ezek a törzsizmok elfáradnak,  a munkájukat a gerinc veszi át. Ez görnyedt testtartáshoz vezet, és megerőlteti gerincedet. Bár a fitneszlabdán való üléshez való fokozatos hozzászoktatás enyhítheti a labdák által okozott fájdalmat a hát alsó részén, de a túlerőltetésből eredő káros hatások továbbra is megmaradnak.

 

Segít a kalória égetésben?

És mi a helyzet azzal az elképzeléssel, hogy a labdán való egyensúlyozás segít a plusz kalóriaégetésben? Két tanulmány, amely mérte a különbséget a hagyományos széken és a fitneszlabdán való ülés között, arra a következtetésre jutott, hogy a különbség körülbelül négy kalória óránként, ami egy nyolcórás munkanap alatt mindössze körülbelül 30 kalóriát jelent.

 

Mi a legjobb megoldás?

Az irodában használjuk ergonomikus, testi adottságainkhoz jól illeszkedő, és személyre szabott irodaszéket. Ez nem jelenti azt, hogy ne lenne a fitneszlabdáknak létjogosultsága. Állandó felhasználásra semmikép nem javasoltak ezek az eszközök, de a hagyományos szék mellé, váltás ülőalkalmatosságnak alkalmasak lehetnek. A legegészségesebben akkor ülünk, ha üléspozíciónkat rendszeres időközönként, minél gyakrabban változtatjuk. Például 1 órát ülünk ergonomikus irodaszékünkben, fél órát állva dolgozunk, fél órát pedig a fitneszlabdán ülünk, és ezt a változatosságot fenntartjuk az egész munkanap alatt.