Az, hogy alacsony/középmagas, vagy magas háttámlás forgószéket választasz, egy fontos döntés, mivel nagyban befolyásolja majd, hogy elégedett leszel-e új ülőbútoroddal. A különböző háttámla magasságok más igényeket szolgálnak ki. Mindkettőnek megvannak az előnyei és a hátrányai. Ebben a cikkben bemutatjuk a fő különbségeket és hogy mikor melyik háttámla megoldást érdemes választani.

 

 

Alacsony vagy középmagas háttámlával szerelt forgószék

Azok a forgószékek sorolhatók ebbe a kategóriába amelyeken a háttámla nagyjából a vállig ér, vagy egy kicsivel a váll alatt végződik.  Az alacsonyabb háttámlával szerelt ergonomikus forgószékek fő előnye az alacsonyabb tömeg és a kisebb helyigény. Emiatt kiválóan alkalmasak szűkebb irodákba illetve home office-ba.

Egy ergonomikus közepesen magas háttámlával szerelt szék megfelelő deréktámasztást nyújt, és a hát alsó szakaszát is jól megtámasztja, a felső háttájékot és a nyakat azonban már nem támogatja.

Mikor érdemes alacsony vagy közepesen magas háttámlával felszerelt forgószéket választanod?

  • Rövidebb vagy közepesen hosszú időtartamú használatra
  • Zsúfolt irodákba, tárgyalókba
  • Hogyha fontos neked a minimalista megjelenés
  • Hogyha fontos a könnyű hordozhatóság

 

Magas háttámlájú forgószékek és az előnyeik

 

Azokat a forgószékeket nevezzük magas támlájúnak, melyeknek a háttámlája a nyakat, vagy a fejet is megtámasztja. Ez lehet egy magasra nyúló háttámla vagy egy háttámla és egy kiegészítő fejtámasz formájában. A magas háttámlával szerelt forgószékek legfontosabb jellemzője, hogy támaszt nyújtanak a nyaki gerincnek is, ezzel tehermentesítve a nyakizmokat. Hatalmas nyomás nehezedik a nyak izmaira, ha a fejünket nem megfelelő pozícióban tartjuk, például előre vagy hátra döntjük. Hogyha hátradőlsz egy magas támlás forgószékben, az automatikusan alátámasztja a nyakadat és fejedet, elkerülhetővé téve ezzel a helytelen fejtartást. Így lehetővé teszi a szék hosszabb ideig tartó használatát fáradtság és fájdalom nélkül.

 

Leggyakrabban az alábbi 3 forgószék típus rendelkezik magas háttámlával:

 

Vezetői székek: A főnöki székeknél gyakori ez a megoldás. Az igazgatói irodában többnyire van elég rendelkezésre álló hely, vagyis kevésbé fontos szempont, hogy a magas háttámlás székek több helyet foglalnak.  A tehermentesített nyakizmokon kívül további előnye a magas támlának vezetői székek, esetében, hogy még tekintélyt parancsolóbb lesz tőle a szék megjelenése, és persze a kényelmet is fokozza a nyakat, vagy fejet megtámasztó támla.

 

 

Ergonomikus forgószékek: ezek a  – gyakran hálós háttámlával készülő – típusok általában egy ergonomikusan formázott háttámla és egy fejtámla kombinációjával érik el a magas háttámlát. A fejtámla az ilyen típusoknál általában legalább 1, gyakran 2, ritkábban pedig 3 dimenzióban is állítható.

 

 

Gamer forgószékek: ezeknek a gyakran műbőr vagy textilbőr kárpitozású székeknek sok esetben egy magas, egy darabból álló háttámlájuk van, amelyhez kiegészítésként gyakran nyakpárna tartozik. A nyakpárnát a felhasználó kedve szerint helyezheti a szék háttámláján lejjebb, vagy följebb.

 

 

Mikor érdemes magas háttámlájú irodaszéket használnod?

  • Ha egyhuzamban sokáig ülsz a székedben
  • Tapasztaltál már nyakfájdalmat ülés közben
  • Tágas irodád van
  • Időről időre szeretsz hátradőlni a székben

 

Általunk ajánlott közepesen magas és magas háttámlával felszerelt forgószékek

 

Közepesen magas háttámlás ergonomikus forgószékek: Antares BOSTON smart, Antares VISION, Antares 1820 LEI

 

Magas háttámlával felszerelt ergonomikus forgószékek: Antares BOSTON H extra, Antares AVALON, Antares GAMEBOOST, Antares HUFO

 

Állítható fejtámlával is kérhető ergonomikus forgószékek: Antares OMNIA classic, Antares GALA, Antares YPSILON