Egy izgalmas magyar találmány rövid bemutatása

Ahogy környezetünk, szokásaink, napirendünk, megoldandó feladataink is folyamatosan változnak, testünk és a komfortigényünk is napról napra módosulhat. Sokunkkal előfordult már, hogy tegnapról mára a fizikai állapotváltozásunk (pl.: izomhúzódás, betegség, stb.) miatt egészen más minőségű fekhelyet igényeltünk, mint amilyet korábban éveken át megszoktunk.

Műhelyünkben a bútoripari teherviselő felületek komfortszabályozását, azaz a bútorok párnázatának személyre szabható kényelmét kutattuk, erre a kihívásra kerestünk megoldásokat. Két évtizede került látókörünkbe alternatívaként a levegő mint teherviselő anyag. A levegő igény szerint sűríthető, megfelelő formába kényszerítve segítségével tetszés szerinti keménységűvé alakíthatóak a testtel érintkező felületek.

A világ bútorgyártása az 1950-es évektől használja a nyitott cellás poliuretán habot, közismertebb nevén a habszivacsot. A nyitott cellák teherviselése függ a hab rugalmasságától és a hab sűrűségétől, azaz súlyától. Bár a terheletlen nyitott cellás habszivacs levegővel telt, ennek a bútoripar az eddig szokásos felhasználási formákban nem vette hasznát, mert a cellákban lévő levegő terhelés hatására egyszerűen szabadon távozott. Nos, a szóbanforgó találmányunkban ezt a levegőt fogtuk be és kényszerítettük munkára. És e felismerés azóta több szabadalmat is eredményezett.

A fejlesztés korai fázisában megcélzott felhasználási terület az ágymatracok kategóriája volt. Legkorábbi eredményeinket alkalmazzák az olyan termékek, mint a Perfect Légmatrac Rendszer és a Sonolance matrac. E típusú ágymatracok napi használatban voltak több, mint egy évtizeden át a Magyar Honvédség központi alvásdiagnosztikai laborjában és a Somnó center alvásdiagnosztikai ágyaiban. Fejlesztéseink e szakaszában megértettük, hogy a műszakilag kiváló minőségű megoldásunk technikailag túlságosan bonyolult, ráadásul csak egy szűk termékcsoportra alkalmazható.

Ekkor megváltoztattuk a termékspecifikus fejlesztési módszert, és az eredeti fókuszt megtartva a cél egy széleskörűen alkalmazható technológia megvalósítása lett. A felületi komfort állíthatóságának egyszerűsített műszaki megoldását kerestük. Az addig használatos kompresszort elhagytuk, ami nemcsak lehetséges hibaforrás és költséges alkatrész volt, hanem az árammal való ellátását is biztosítani kellett.

Az újonnan létrehozott EFC és EFC-D technológiák segítségével elértük, hogy külső energiaforrás nélkül biztosítsunk olyan környezetbarát termékeket, amelyek sokoldalú alkalmazási lehetőséget nyújtanak a gyártók és felhasználók számára.

Mit jelentenek ezek a betűszavak?

EFC = Energy Free Comfort  azaz Energiamentes kényelem

A D pedig a digitális, vagyis kétállású rendszerre vonatkozik. Az EFC technológiákat indulásként két területen szeretnénk a piacra bevezetni. Az egyik a kárpitos ülőbútorgyártás, például az irodaszékek és egyéb kárpitos ülőbútorok. A másik pedig az egészségügy, kórházi matracokba integrálva a technológiáinkat.

Ebben az első változatban a nyitott cellás, formázott PU habot bevonjuk, izoláljuk egy légzáró anyaggal, és az amúgy is a habban lévő levegőt terhelés hatására szabályozottan engedjük távozni egy szelep segítségével, amelyet kezelve a felhasználó tetszőleges keménységűre állíthatja az ülőbútora párnázatát. A terhelés megszűnése után egy visszacsapó szelep segítségével, és az ülőfelületet kitöltő szivacs rugalmassága által a hab újbóli feltöltődhet levegővel, felveheti a kiinduló formát, illetve keménységet. Ezzel megoldjuk a felület keménységének fokozatos állíthatóságát, energiamentes, dinamikus mozgatását. Továbbá a teherviselésre fogott levegő lehetővé teszi a hab súlyának csökkentését is, azonos felületi keménység biztosítása mellett.

Az EFC szisztéma 2008-ban a magyar Ifjúsági Innovációs verseny harmadik helyezését kapta, 2009-ben pedig Prágából az Innovating Minds Európai Uniós Innovációs verseny „Termékfejlesztés és termék innováció” kategória fődíját nyerte el.

Az EFC-D, azaz Energy Free Comfort – Digital jelentése tehát Energiamentes kényelem – két fokozatban. E műszaki megoldás a szabályzó és visszacsapó szelep kivételével megegyezik a fentebb leírt EFC műszaki megoldásával. Itt is egy szigetelt PU habra épülő zárt térben szabályozzuk a levegő mennyiségét, de itt a cél a statikus (levegő nélküli, „leeresztett” szivacs) és dinamikus (levegővel telt, rugalmas felület) állapot további fokozatok nélküli megvalósítása. Az EFC-D technológiát olyan kisebb párnaméretű felületek, például székek párnázatának szabályozható állapotváltoztatására ajánljuk, ahol a több fokozatú helyett a kétállású komfort biztosítása elegendő, és a kezelés így jóval egyszerűbb.

Kerestük a megfelelő partnert az EFC-D fejlesztési együttműködéséhez. Így találtunk rá Magyarország piacvezető, és legnagyobb irodaszék gyártójára, az Antares Hungary Kft.-re. Az Antares-nél eddig is törekedtek arra, hogy ergonomikus ülőbútorokkal csökkentsék az ülőmunkát végzők gerincére nehezedő terhelést. Ehhez az EFC-D választhatóan dinamikus vagy statikus ülőfelület megoldása jelentős további mozgásteret biztosít.

Kovács Attila és fia, Kovács Krisztián feltalálók írása