Az Antares viszonteladói partnereivel közösen fog össze Földünk védelméért

 

Miért hoztuk létre dobozretúr programunkat? A szállítási költségek, és a csomagolópapírok piacán is kialakuló nyersanyaghiány miatt a kartonpapírok ára jelentős emelkedésen ment át az utóbbi időszakban. Még ennél is fontosabb, hogy ha újra fel tudjuk használni azokat, akkor jelentős környezeti terheléstől óvjuk meg bolygónkat. A papírok újrahasznosítása környezetünk szempontjából nélkülözhetetlen, azonban az újrafeldolgozás gyártási és logisztikai folyamatai is szennyezik a bolygónkat. Tehát röviden: a szelektív hulladékként újrahasznosítással jót, de az eredeti funkcióban újra használat még jobbat teszünk Földünk védelméért!

Dráguló papír

A dobozkarton gyártás elsődleges alapanyaga a hulladékpapír. Mint sok minden másnak, a papírgyártásnak is Kína az elsődleges exportőre.

A COVID járvány alatt jelentősen visszaesett a papírfelhasználás: újságok, könyvek kiadása maradt el, a cégek szórólapok, reklámkiadványok terjesztését szüneteltették, hogy az akkori, bizonytalan gazdasági helyzetben minimalizálják kiadásaikat. Így a rendelkezésre álló hulladékpapír mennyiség a töredékére csökkent. Emiatt a csomagolópapír gyártásban csökkent a kínálat, növekedtek a költségek, ami hiányt és igen jelentős áremelkedést idéz elő.

Az utóbbi évben a Kínából érkező konténerek szállítási költsége is a sokszorosára nőtt. És mivel Kína a világ legnagyobb papír exportőre, ez a tényező is feltolta a papírárakat. Ebben a piaci helyzetben a kínai papírgyártók az árérzékenyebb közép európai piac helyett a limitált kapacitásukat inkább a fizetőképesebb nyugati piacokra irányítják, így még inkább hiánycikké téve a csomagolópapírokat mifelénk.

Szakértők szerint 2022-ben még biztosan nem számíthatunk a helyzet normalizálódására, sőt, további áremelkedések várhatók.

 

Védjük környezetünket

Nem kevésbé fontos érv a kartondobozok újra felhasználására az, hogy ezzel védjük környezetünket. Még ha szelektíven is gyűjtöd a papírokat, ha minden alkalommal kidobod a karton-t, mire az újra „eljut hozzád” egy hosszú szállítási és gyártási körforgáson megy át. Ami rengeteg energiát emészt fel, és ezzel szennyezi a környezetet.

Az pedig, ha valaki nem is gyűjti szelektíven a hulladékot, ma már egyértelműen vállalhatatlan, felelőtlen magatartás és a természet ellen még sokkal károsabb, mert az ilyen esetekben a ’papírszemét’ elégetés útján a levegőnket szennyezheti, vagy egy szemétlerakóban rothad el évtizedeken át, mire aztán végre lebomlik. Helyette pedig újabb és újabb fákat kell kivágni, hogy meglegyen a szükséges nyersanyag.

Tehát bolygónk védelme érdekében a legjobb megoldás, ha annyiszor felhasználunk egy csomagolóeszközt – például a székek kartondobozait –, ahányszor az csak lehetséges. Ez egyébként minden, általunk használt tárgy esetében igaz, legyen az műanyagpalack, nejlonzacskó, mobiltelefon vagy éppen gépkocsi.

 

Közös összefogás

Mi az Antaresnél mindig igyekeztünk működésünkkel a környezetünket a lehető legkisebb mértékben terhelni. A kezdetektől fogva fontos kötelességünkként tartjuk ezt szem előtt. Viszonteladó partnereinket is arra buzdítjuk, hogy csatlakozva az Antares Dobozretúr programunkhoz, együtt tegyük fenntarthatóbbá működésünket, és védjük közös otthonunkat, a Földet.