ép székben ép lélek

Egyre többen ismerjük fel annak a jelentőségét, hogy egészségünk megőrzése érdekében fontos a testünk karbantartása. Igyekszünk egészségesen táplálkozni, kerülni a cukros ételeket, és a rákkeltő anyagokat. E mellett a testünk karbantartásáért néhányan edzőterembe is járunk, sportolunkaa1 és diétázunk. Hetente órákat töltünk a fürdőszobában, törekedve a tökéletes külső kialakítására. Egyszóval törődünk testünkkel, egészségünkkel, és kinézetünkkel. A jó fizikai állapot és az egészséges életmód meghosszabbítja az élettartamot, valamint elősegíti a fiatalos külső fenntartását.

A férfiak főleg az autók karbantartásával foglalkoznak, míg a nők a lakás, ház karbantartására fordítanak jelentősebb időt. De mi a helyzet az ülőgéppel, a széket ki tartja karban? Sokszor elfelejtkezünk róla, hogy mennyire fontos a szék megfelelő szervizelése. Amikor megvásároljuk álmaink forgószékét, és használatba állítjuk az irodában vagy otthon, az első beállítások után egyre kevésbé figyelünk a szék „érzéseire”. Pedig mint minden használati tárgy – különösen egy számos mozgó alkatrészeket tartalmazó gép, mint amilyen a forgószék – időként igényli az odafigyelést és a gondoskodást. Természetesen nem vacsorázni, vagy kirándulni kell vinni, hanem meghúzni a csavarjait, legalább háromhavonta, a görgőket pedig félévente megtisztítani a szöszöktől és az egyéb szennyeződésektől. Érdemes évente a mozgó alkatrészeket finoman gépolajjal átkenni, vagy szilikon spray-vel gondosan befújni.

Fontos, hogy megfelelően üljünk a székünkben, használjuk ki a teljes ülőfelületet, ne csak a szék elejére üljünk. Használjuk ki a mechanikák nyújtotta előnyöket: hintázhatunk a hintamechanikás vagy szinkronmechanikás székkel – így oldva a napi stressz okozta feszültséget. Ám figyeljünk oda: az arra alkalmatlan székekkel ne próbálkozzunk ringatni magunkat, mert súlyos sérüléseket okozhatunk magunknak és a székünknek egyaránt. Érdemes ügyelni arra is, hogy a székbe ne nagy lendülettel, szabadeséssel belehuppanva foglaljunk helyet, mert ez a szokás jelentősen csökkenti a szék élettartalmát, vagy akár nyomban tönkre is tehet néhány alkatrészt.

Ahogy az embereknél, úgy a székeknél is fontos a kinézet. Egy elegáns, ápolt, tiszta szék az iroda és az otthon dísze lehet, míg egy foltos, lelakott szék leminősíti az egész lakást vagy irodát éppúgy, mint a gazdáját. A székkárpit és egyéb alkatrészek tisztítása, ápolása jelentősen fiatalíthatja a szék megjelenését. Evvel a szolgálati idejét is meghosszabbíthatjuk, ezzel elkerülve azt, hogy kifogástalan működésű, ám külseje miatt irodai használatra már nem alkalmas széket kelljen leselejteznünk.

Egy kis odafigyelés és az ülőgépünk kiváló befektetéssé válhat. Ha elég figyelmet fordítunk rá, meghálálja hosszú szolgálati idővel, egészségünk védelmével. Egy igazán jó forgószéknek megvan az ára, ám a fent említett pontok figyelembe vételével akár 30%-kal is növelhetjük az élettartalmát. Tehát figyeljünk székünkre, mert a hasznot magunkon fogjuk érezni, a pénztárcánkon, egészségünkön és közérzetünkön.

És mi a helyzet akkor, ha a szék elöregszik, ha egyik vagy másik lábára megsántul, vagy a dereka megrokkan? Erre is van megoldás… Lecserélni? Kidobjuk? Vagy? Választhatjuk a felújítást is. Ehhez tudnunk kell, hogy a szék renoválása főleg a magasabb kategóriájú székeknél éri meg. Az ilyen székeknél megfizettük a minőséget, és azzal együtt a hosszú élettartamot, persze az ilyen székek sem „élnek örökké”. Leggyakrabban a kárpit, és a szivacs válik az idő áldozatává, de a sokadik év után pár mozgó alkatrész is a használhatatlanságig elkophat. A görgők, mechanikák, kar- és fejtámaszok, gázliftek, lábkeresztek, ülő- és hátlapok mind mozgó, kopó alkatrészek, de előfordulhat, hogy csak néhányuk kopik el végletesen, míg a többség még tovább bírná, mivel a remek mérnöki tervezésnek és a korrekt gyártási kivitelezésnek köszönhetően jóval felülmúlják a várható élettartamukat.

Egy klasszikus, például négylábú faszék esetén ha az egyik láb kitörik, akkor a nagy valószínűséggel a teljes szék tönkremegy, mert javítása vagy lehetetlen, vagy gazdaságilag nem éri meg. Ettől eltérően a forgószékek java része modulokból felépített szerkezet, amelyben az egyes elemek több kevesebb szakértelemmel ki- és beszerelhetők, cserélhetők. Így ha egy elem elromlott, annak cseréjével a szék tovább élhet, tovább lehet használni.

Mikor érdemes inkább felújítani, mintsem új terméket vásárolni? Mivel a forgószék gép ugyan, de összetettsége nem haladja meg egy kerékpárét, így egy közepes gyakorlati érzékkel rendelkező felnőtt ember ránézésre is meg tudja ítélni ezt a kérdést. Emellett persze az élettartam meghosszabbítása mellett gazdaság szempontok is közrejátszhatnak (ha nincs elég pénz újat venni), vagy akár a régihez fűződő érzelmi kötődések is. Ha az ember 5 évig egy kényelmes, minden igényt kielégítő székben ült, élt és dolgozott, akkor fontossá válik számára, úgy mint kedvenc ingje vagy blúza, vagy mint lábhoz, kényelmes idomult futócipő. Emellett a felújítással, annak mértékétől függően, akár egy kvázi új széket kaphatunk, és mellesleg a modernizált, felújított bútorok, székek manapság igen csak divatosak. Persze a székek felújítását össze lehet kötni az irodafestéssel, felújítással, így a székek kárpitszínét is rögtön az iroda színéhez lehet igazítani.

A felújítást általában célszerű szakértőkre bízni, a gyártóra vagy az erre specializálódott szakszervizekre. Egy görgőcseréért nyilván fölösleges szakembert hívni. De például egy gázlift kiszerelése a lábkereszt és a mechanika épen tartása mellett már célszerszámot igénylő művelet. A szakembernek rutinfeladat, hogy a kedvenc ülőgépünket újjávarázsolja, és még jó pár évig használhatóvá tegye. Persze az alkotó vénával rendelkező emberek kikapcsolódásként, vagy kreativitásuk kiteljesedéseként házilag is megpróbálkozhatnak felújítani szeretett széküket, az interneten egészen lenyűgöző felújított darabokra lehet bukkanni.

Egy komplett szék felújítás egyik lényegi és egyben legszembetűnőbb eleme az újrakárpitozás, ahol nem csak a kárpit fajtáját (bőr, műbőr, szövet, gyapjú) és színét lehet újrakalibrálni, hanem új szivacsozással is érdemes ellátni a széket. Szivacsok terén választhatunk ergonómiailag formázottat, de akár memóriahabos szivacsot is. A mai modern hálós székeknek pedig egy újrahálózással visszaadhatjuk a megfelelő tartást, illetve rugalmasságot.

Sőt, bizonyos alkatrészek kicserélésével vagy hozzáadásával a szék korábbi komfortfokozatán a felújítás kapcsán még emelhetünk is. És itt nemcsak a padlóvédő bevonattal készült parkettagörgőkre kell gondolni, hanem például arra, hogy utólag kartámaszt lehet szereltetni az eredetileg anélküli székre, vagy a fix karfa helyett több féle módon állítható karfát kaphatunk, továbbá (bizonyos típusoknál) a fejtámaszra, vagy lábtartó gyűrűre is szert tehetünk, ami korábban nem volt a széken. Amikor a mechanika, vagy a gázlift még működőképes, de kopottsága már zavaró (hangos, nyikorog, kattog, lötyög) akkor érdemes egy felújítás keretében ezt is kicserélni, hogy a tökéletes összhangot semmi ne törje meg. A teljesség jegyében a lábkereszt lecserélése is megfontolandó, elegáns krómozott, vagy polírozott alumínium lábkeresztre, vagy csak egy modernebb vonalvezetésű műanyagból készültre.

A felújítás tehát egy lehetséges megoldás az ülőgépünk nyugdíjazásának kitolására, ami persze némi utánajárást igényel, de pénzügyi szempontból nézve gyakran, míg a környezettudatosság szemszögéből vizsgálva szinte mindig releváns eredményt hoz. És akiknek pedig a szívéhez nőtt az ülőgépe, vagy komfortnövelő tuning-ötletekkel és alkotási vággyal van telve, annak mindenképpen érdemes számításba venni régi széke felújítását.