Ülni szeretünk, mert ülni jó! Ülünk a buszon, otthon a fotelban, és legtöbbet persze munkahelyünkön. És nem gondolunk arra, hogy ennek a kényelemnek mekkora ára van.

Az ülés öl! Minél többet ülsz, annál kevesebb ideig élsz! Ezek drámai mondatok, de vajon igazak lehetnek? Nem ok nélkül merül fel ugyanis az emberekben ez a kérdés, lássunk tehát adatokat, felmérési eredményeket!

Ha naponta csak három órát ülnénk, két évvel tovább élhetnénk. Az ülő életforma olyan káros, hogy az orvostudományon belül külön terület foglalkozik a mozgásszegény életmód okozta tünetek kutatásával. A sok ülés növeli többek között az elhízás, a tüdőembólia, a stroke és a cukorbetegség kockázatát. Nem túlzás azt állítani, hogy korunk legújabb népbetegségéről van szó, aminek összefoglaló neve: ülésbetegség.

17 ezer kanadai felnőtt bevonásával készült egy 12 éven át tartó felmérés, ahol tanulmányozták, a mozgásszegény életmód hogyan befolyásolja egészségüket. A résztvevők közül, akik a legtöbb időt, napi 11 órát vagy annál többet töltöttek ülve, 50 %-kal nagyobb valószínűséggel haláloztak el a kutatási időszak alatt azokhoz viszonyítva, akik náluk jóval kevesebbet. Ez a különbség még akkor is megmaradt, ha az eredményt korrigálták az életkorral, a dohányzási szokásokkal, és a sportolással töltött idővel.

Ezen új kutatási terület egyik mérföldköve, hogy tudományosan is definiálták, mit jelent a mozgásszegény jelző. Eszerint mozgásszegény állapot jellemzi azt az embert, aki egy adott ébrenléti aktivitás során 1,5 metabolikus ekvivalensnél (MET) kevesebb energiát fogyaszt. Az 1 MET tehát oxigénszükségletet mér, azaz az alapanyagcsere energiaszükségletét mutatja meg. Kalóriára lefordítva: ülő életmód jellemzi azt, aki félóránként csupán 30-38 kalóriát éget el.

Egy amerikai becslés szerint egy héten átlagosan 56 órát ülünk úgy, mint egy növény, egy helyben, mozdulatlanul. Amikor valaki hosszabb időt tölt ülve, az anyagcseréje lelassul. Az évmilliók során aktív életmódhoz alakult izmaink keringése a mozdulatlanságban lanyhul, így azok kevesebb kalóriát égetnek el. Csökken a zsírsavak lebontásáért felelős enzimek termelődése, ez növeli a szív- és érrendszeri betegségek kockázatát. Minél kevesebbet mozog valaki, annál kevesebb vércukrot használ fel a szervezete, nő a cukorbetegség kockázata. A depresszió is gyakoribb az irodai dolgozók körében: minél lassabb a keringés, annál kevesebb jó hangulatot biztosító hormon jut az agyba. A sok ülés megterhelést jelent a gerincre, különösen a gerinc alsó szakaszára.

És ez még nem minden, de ahhoz már elég információ, hogy fölkapjuk a fejünket és elgondolkodjunk, mit tehetünk. Mert jó, ha tudjuk, hogy tehetünk valamit és tennünk is kell, hiszen ülni kell! Konkrét javaslatok a következő lapszámban.

forrás: origo.hu