Azt már mindannyian tudjuk, hogy az irodai munkavégzéshez mennyire fontos a megfelelő forgószék, de mi a helyzet a gyerekekkel? A diákok, legyenek bármilyen idősek, napjuk legnagyobb részét az iskolában töltik, hagyományos, egyforma tantermi székeken ülve. Itt nincs meg a személyre szabhatóság lehetősége, így rendkívül fontos, hogy legalább az otthoni tanulás közben biztosítva legyen számukra az ergonomikus környezet.

Miért olyan fontos?

A koncentrációért

Lássuk be, a leckeírás nem a gyerekek kedvenc időtöltése, és gondoljunk csak bele, mi magunk is hányféle testhelyzetet tudunk felvenni, amíg egy olyan feladat felett ülünk, amihez nincs kedvünk. Fent a láb, lent a láb, hátra dőlünk, előre dőlünk, mozgolódunk. A gyerekek is ezt csinálják, csak még kreatívabban. Ez általában azért van, mert nincs meg a megfelelő támaszték, túl alacsonyan vagy túl magasan ülnek, emiatt hát- és nyakfájás alakulhat ki, ami azon túl, hogy eltereli a figyelmüket, komoly egészségügyi problémákat is okozhat. Egy kényelmes, számukra beállított székben azonban kisebb lesz a mozgási kényszerük, és jobban oda tudnak figyelni a feladatukra.

A hatékonyságért

Ki akarna az egész napos ülés után újra az íróasztal elé kerülni? Természetesen senki, a gyerekek sem, így nem véletlen, hogy az iskolából hazaérve leginkább csak a kanapén szeretnének ejtőzni. Persze egy kis pihenésre mindenképp szükség van, a házi feladatot azonban előbb-utóbb meg kell írni, a másnapi dolgozatra fel kell készülni.

Ilyenkor alakulhat ki a következő kép: a gyermek a szőnyeg vagy az ágy közepén, könyvekkel körülvéve gubbaszt. A hatékony tanulás alappillérei közé tartozik azonban a rendezettség vagy a jegyzetelés, ami az említett testhelyzetben igen nehezen valósítható meg.

Ezen kívül, különösen kisebb gyerekeknél fontos, hogy asztal mellett tanuljanak, hiszen az íráskészségük fejlődéséhez szükség van egy stabil, sík felületre. A cél tehát, hogy elérjük, hogy szeressenek leülni az íróasztalhoz, ennek pedig elengedhetetlen feltétele a megfelelő forgószék.

Mire figyeljünk?

Az állítható magasság, a dönthető háttámla vagy a mozgatható kartámasz rendkívül fontos, hiszen a gyerekek gyorsan nőnek, így, ha nem akarunk fél évente új széket vásárolni, érdemes befektetni egy állítható darabba. A magasabb szék, amibe majd úgyis belenő, nem megoldás, hiszen a lábak így lógni fognak, ami egyrészt elvonja a gyerek figyelmét, másrészt a helyes testtartást sem teszi lehetővé. Egy szék magassága akkor jó, ha benne ülve a derék megkapja a megfelelő támasztást, a talpak a földön vannak, miközben a térdek 90-110°-os szöget zárnak be, csak úgy, mint a karfára helyezett karok.

Felnőttként láthatjuk, mennyi problémát tud okozni a nem megfelelő testtartás, ezért erre érdemes már gyermekkorban odafigyelni. Az Antares Hungary Kft-nél kifejezetten iskolákba vagy kollégiumokba szánt forgószékek gyártásával is foglalkozunk. Nézz körül a weboldalunkon, további információkért pedig kövess minket Facebook oldalunkon!