hátfájás ülőmunkától

Életünk során akár több ezer napot is tölthetünk az íróasztalnál ülve, ezért fontos, hogy ezt a megfelelő székben tegyük. Többször is írtunk már az ergonómia vagy épp az optimális beállítás előnyeiről, most pedig itt az ideje, hogy a rosszul megválasztott forgószék hátrányairól is szót ejtsünk. Lássuk, milyen egészségügyi problémákat okozhat egy gondatlan választás!

Hát és nyakfájás

A probléma, amivel valószínűleg már mind találkoztunk, a nyak és hátfájás, amit a megfelelő támaszték hiánya okoz. Ideális esetben a terhelés egyenletesen oszlik el a gerincoszlopon, azonban amint leülünk, testtartásunk megváltozik. Optimális háttámla híján a fej és a nyak előre dől, megnyúlnak a csigolyák, az izmok görcsössé válnak, ami fejfájás, míg a meggörbült hát mozgásszervi problémák kiváltója, gyakran akár porckorongsérv okozója is lehet.

Keringési zavarok

A nem megfelelő irodai szék befolyásolhatja a szervezet véráramlását. Egy rosszul megválasztott típusú vagy hibásan beállított székben ülve a nyak, a vállak, a hát és a lábak kényelmetlen pozícióba kényszerülnek, mindez pedig negatívan hat a vérkeringésre, ami lábdagadást, végtagzsibbadást, fáradékonyságot és számos más, súlyosabb betegséget is eredményezhet.

Koncentrációs problémák

8 óra munka egy kényelmetlen székben fájdalmat eredményez, ami hatással van a koncentrációs képességünkre. Minél tovább vagyunk ebben a kényelmetlen helyzetben, annál többször próbálunk új pozíciót felvenni, mozgolódunk és helyezkedünk, azonban, ha a szék nem megfelelő, minden próbálkozásunk hiába való, és a feladatainkkal sem haladunk. Arról nem is beszélve, hogy ki tud 100%-ban a munkájára figyelni, miközben folyamatosan szúró fájdalmat érez?

Fáradékonyság

Egy rossz minőségű székben a gerinc nincs megfelelően megtámasztva, amit a többi izomnak kompenzálnia kell, így hamarabb elfáradnak. Ezen kívül a rossz testtartás légzési nehézségeket is okozhat, hiszen a billentyűzet fölé görnyedve csökken az oxigénellátás, így gyakran előfordulhat, hogy már a délelőtt folyamán is fáradtnak és kimerültnek érezzük magunkat, ami végül az egész napunkra rányomja a bélyegét.

 

A fentiek alapján látható, hogy egy nem megfelelő forgószék nem csupán a teljesítményünkre, de egészségi állapotunkra is negatívan hat. Bár egy ergonomikus kialakítású forgószék közepes anyagi beruházást is jelenthet, megéri, hiszen segítségével elkerülhetőek a fent említett problémák!

 

További tanácsokért kövess minket Facebook oldalunkon!