A magas minőségű, ergonomikus forgószékek előnyeit már sokszor hangsúlyoztuk, de mi történik abban az esetben, ha nem Te döntöd el, hogy milyen típusú székben töltöd a napod? Arról nem is beszélve, hogy egy felsőbb kategóriás szék sem fogja az elvárt eredményeket hozni, ha nem a személyes igényeidnek megfelelően állítod be. A probléma orvoslására összeállítottunk egy útmutatót, aminek segítségével szinte bármilyen típusú forgószékből kihozhatod a maximumot!

Mielőtt azonban belevágnánk….

 

Mi állítható a forgószékeken?

Ahány típus, annyi beállítási lehetőség, létezik azonban három kategória, amikbe ezeket a lehetőségeket csoportosíthatjuk: arányok, kartámasz és dőlésszög.

 

Arányok megtalálása

A megfelelő arányok megtalálása a legfontosabb lépés annak érdekében, hogy személyre szabott széket kapjunk. Ide tartozik az ülésmagasság, az ülésmélység és a háttámla magasságának beállítása.

 

Kartámasz beállítása

Bár a legtöbb irodai szék rögzített kartámasszal rendelkezik, némelyiken beállítható a karfák magassága, dőlésszöge, valamint a két oldal közti távolság. Ezek a beállítások azoknak kedveznek, akik a normál székekről nem érik el kényelmesen a billentyűzetet és az egeret.

 

Dőlésszög

Van, aki egyenesen ülve, van, aki hátradőlve szeret dolgozni, így ide tartoznak az olyan beállítási lehetőségek, amik a dőlésszöget, valamint a döntéshez szükséges erőt hivatottak szabályozni.

 

Pontosan mire érdemes figyelni?

Most, hogy átvettük a lehetőségeket, nézzük meg, hogy pontosan milyen tanácsokat célszerű betartani saját kényelmünk és egészségünk érdekében!

 

Ülésmagasság

Az ülés magassága akkor tekinthető megfelelőnek, ha a térded 90-110°-os szöget zár be, miközben a talpad a padlón van. Ehhez emeld fel az ülést a legmagasabb szintre, majd ülj le, és kezd el lassan leengedni a széket, amíg a lábaid a megfelelő helyzetbe nem kerülnek. Itt érdemes megjegyezni továbbá azt is, hogy a legjobb eredmény elérése érdekében arra is figyelni kell, hogy a lábad és az ülés széle közt nagyjából 5cm hely legyen.

 

Háttámla

Itt nincsenek olyan számadatok, mint az ülésmagasság esetében. A lényeg, hogy amennyiben meg van rá a lehetőség, csúsztasd fel és le a támládat mindaddig, amíg meg nem találod azt a helyzetet, amiben tökéletesen illeszkedik a gerincedhez. Ha rosszul van beállítva a háttámla, a hátizmok egy idő után elfáradnak, ezért előre dőlünk, megfelelő beállítás esetén azonban nincs szükség plusz erőkifejtésre a helyes testtartás megőrzéséhez.

 

Kartámasz

A karoknak ideális esetben 90°-os szöget kell bezárniuk. Ehhez engedd le teljesen a karfákat, lógasd magad mellett a karodat, majd kezd el felemelni a kartámaszokat mindaddig, amíg el nem érik a könyöködet. A karfa beállításánál figyelj a billentyűzet és az egér helyzetére is. Mindkettő olyan távolságban legyen, hogy kényelmesen elérd azokat, miközben a karod továbbra is a megfelelő szögben van. Ha időközben azt veszed észre, hogy előrébb csúsztál, igyekezz minél hamarabb visszatalálni a kezdő pozícióba.

 

Dőlésszög

Az egész napos ülőmunka közben szükség van egy kis mozgásra, így ha a szék engedi, ne félj használni a hintamechanikát. Időnként érdemes 110-130° fokos szögben is hátradőlni, ezzel a gerincednek és az izmaidnak is jót teszel.

 

Elsőre talán szokatlan lesz és több odafigyelést igényel majd a helyes testtartás megőrzése, a megfelelően beállított szék azonban segíteni fog, hogy hamar természetessé váljon az új ülőhelyzet.

 

További tanácsokért kövess minket Facebook oldalunkon!