Így tisztítsd a forgószéked

 

Akár irodában, akár otthonról dolgozol, a napod nagy részét az asztalnál, a székben ülve töltöd. Ezek a tárgyak a mindennapi használat során könnyen bepiszkolódnak, és bár az íróasztalt könnyű letörölni, a forgószékkel már egészen más a helyzet. Szövet, bőr, műanyag, minden felület más technikát igényel, épp ezért összeállítottunk egy útmutatót, aminek segítségével hamar megismerheted a különböző tisztítási módszereket.

Miért fontos a forgószék tisztítása?

Egy-egy pörgős napon sajnos gyakori, hogy az íróasztalnál ülve isszuk meg a kávénkat vagy fogyasztjuk el az ebédünket, ilyenkor pedig óhatatlanul is előfordulnak kisebb balesetek. Az asztalra kiöntött kávét egyszerűen letöröljük, de mi a helyzet a székekkel? A nem megfelelően kiszedett foltok hosszú távon a szék károsodásához vezethetnek, arról nem is beszélve, hogy nem csak az számít szennyeződésnek, ha valamit kiöntünk. A forgószékek tisztításáról gyakran megfeledkezünk, hiszen első ránézésre tisztának látszanak, holott rengeteg port képesek magukba szívni. Ebben az esetben már nem csak a szék, a felhasználó egészsége is károsodhat. Rendszeres és megfelelő tisztítással azonban mindezt elkerülhetjük. Lássuk, mire kell figyelni!

Szövet

A szövet borítású székek tisztításakor először porszívózzuk át a felületet, hogy a rétegek közül eltávolítsuk a kisebb morzsákat és porszemcséket. Ma már a legtöbb porszívóhoz jár külön erre a célra kifejlesztett fej, így azt mindenképpen érdemes bevetni. Ezt követően meleg, szappanos vízzel és minél puhább anyagú kefével vagy kendővel dörzsöljünk meg egy kis részt. Amennyiben nem tapasztalunk problémát, mossuk át az egész felületet. Végül tiszta vízzel töröljük át újra, majd hagyjuk megszáradni!

Bőr vagy műbőr

Valószínűleg senki sem lepődik meg azon, hogy a valódi bőr az egyik legkényesebb felület, épp ezért, ha ilyen székünk van, nem szabad félvállról venni a tisztítását. Ha valami kiömlött rá, azonnal itassuk fel, ugyanis a bőr könnyen magába szívja a folyadékot, amitől megrepedezik. A bőr esetében ne folyamodjunk házi praktikákhoz, mindenképp be kell szerezni egy külön erre a célra szánt tisztítószert!

A műbőrrel már könnyebb a dolgunk, a meleg, szappanos víz itt is csodákra képes. Enyhén vizes szivaccsal óvatosan törüljük át, hogy ne okozzunk gyűrődéseket, mossuk le tiszta vízzel, majd hagyjuk megszáradni. Kész is!

Háló

A hálós felületek tisztítására az első számú megoldás a gyakori porszívózás, hiszen a morzsák könnyen bejutnak a kis réseken, ahonnan máshogy szinte lehetetlen kiszedni azokat. Más szennyeződés vagy folt esetén a már jól ismert szappanos víz lesz a megoldás, de vigyázzunk, hogy ne dörzsöljük erősen, hiszen a hálós anyag könnyen kibolyhosodik.

Műanyag

Talán már kitaláltátok, de azért érdemes hangsúlyozni, hogy a szappan és víz kombinációja ebben az esetben is verhetetlen. Foltok esetén továbbá bevethető a desztillált fehérecet, makacsabb szennyeződéssel szemben pedig enyhén nedves szivacsra szórjunk egy kis szódabikarbónát, és finoman dörzsöljük át a felületet. Ne aggódjatok, ha nem viszitek túlzásba, a műanyagot sem fogja károsítani.

Fém

Itt a legegyszerűbb a dolgunk, ez ugyanis a legkönnyebben tisztítható felület. Elég egy nedves ruhával vagy szivaccsal átmosni, hagyni megszáradni, és már kész is.

 

A fent említett technikák elsősorban az általános tisztításra és a kisebb szennyeződésekre vonatkoznak. Egy megfelelően karbantartott forgószék meghálálja a törődést és hosszú évekig használható lesz, így érdemes rászánni egy kis időt a tisztítására!