fektessünk hangsúlyt az ülésre

Egyre többen érezzük, hogy a mozgásszegény életmód negatív jelzéseket ad testünknek. Hol itt fáj, hol ott görcsöl, vagy amott zsibbad el egyik vagy másik tagunk. Bízzunk benne, hogy ezek csak múló tünetek, mindazonáltal elérkezettnek látszik az idő – remélhetőleg sokak számára –, hogy megtegyük az első tudatos lépéseket.

A legfontosabb szabály az egészséges üléshez megfelelő irodai munkakörnyezet kialakítása. Kézenfekvő megoldás, hogy jó minőségű, gerinckímélő forgószéken üljünk. A széket, az asztalt, a billentyűzetet, a monitort helyesen beállítva nyakunkat és vállunkat is kímélhetjük. Az ülésnél felkarunk és alkarunk derékszöget zárjon be, ahogyan a comb és a lábszár is, talpunk pedig legyen a földön. Kezünket tartsuk vízszintesen. A monitor felső széle legyen körülbelül a szemmel egy magasságban, vagy valamivel az alatt, 50-70 cm távolságban.

Ezek legyenek az alapvető intézkedések és általuk – némi túlzással – meghosszabbítható az élet. Keressünk testalkatunknak megfelelően méretezett, és minél több funkciójában állítható irodaszéket, és figyeljünk a beállítására. A gázlift segítségével könnyen beállítható az ülésmagasság, hogy a combok a padlóval párhuzamos helyzetben legyenek, a comb és a lábszár pedig derékszöget zárjon be. A háttámla magassága egyéni igény szerint, több fokozatba állítható. A gerinc optimális kitámasztásával csökkentjük a gerincre, vállakra, lapockákra nehezedő nyomást, illetve ezek izmaiban a feszültséget és az abból eredő izomgörcs kialakulásának esélyét. A több ponton rögzíthető szinkronmechanika révén, az ülés és a háttámla együttes mozgatásával lehetőség nyílik a legkényelmesebb üléspozíció felvételére. Az ülőlap alatt található marokcsavarral a kívánt rugózási keménység is beállítható. A kartámasz a vállizmok tehermentesítését szolgálja, ezáltal kényelmet is nyújt, de ennél sokkal fontosabb, hogy írás közben a karokat nem kell izomból megtartani. Jó, ha a karfa állítható magasságú, mivel az emberek anatómiai alkata, és az íróasztalok magassága is eltérő. Még jobb, ha a karfa puha felületű, úgy a könyök és az alkar alátámasztása nemcsak stabil és biztonságos, hanem komfortos is. Az állítható ülésmélység egy speciális funkció, melyet mélységállító mechanika működtet. Ennek az a szerepe, hogy a felhasználók különböző combhosszúságához igazítja az ülőfelületet, és ez által a combok megfelelő alátámasztását szolgálja. Az ergonomikus habszivacs párnázat révén a felhasználó a negyedik ülve töltött óra után is jól érzi magát. És ez akár az ötödik, hatodik vagy hetedik óra után is lehetséges.

Akármilyen kényelmes is a forgószékünk, ülőmunka közben óránként álljunk fel, nyújtóztassuk izmainkat. És persze sportoljunk rendszeresen; az úszás, a jóga hatása kiemelkedően kedvez az ülő életmódot folytatók számára. Szánjuk rá magunkat és tanuljunk meg néhány egyszerű gyakorlatsort, amelyek segítségével megerősíthetjük a megfelelő izmokat. Ha tehetjük, üljünk napközben egy-egy órát labdán, vagy térdeplőszéken. És rendszeres időközönként pörgessük föl anyagcserénket valamilyen fizikai kihívással. Mozogjunk minél többet a hétköznapi tevékenységek során, néha elég egy alapos séta, liftezés helyett lépcsőzzünk, telefonálás közben sétáljunk.

Találjuk ki előre és tegyük mindennapi, spontán szokásunkká az ülés közbeni helyes testtartást és az egyhelyben ülést kiegészítő gyakorlatokat. Ezt testünk, izmaink meghálálják, hiszen az embert nem ülésre formálta az evolúció, hanem mozgásra. Egyetlen széktípus sem lehet egészséges, ha azon túl sokat ül a felhasználó. Az egészségünk megőrzéséhez mozogjunk többet és üljünk kevesebbet!

az origo.hu alapján szerkesztette Battancs Mária

Vélemény, hozzászólás?