Az Antares Hungary Kft. 2013 év elején egy fárasztva vizsgáló tesztelő gépet üzemelt be székgyártó üzemében. Azt valljuk ugyanis, hogy a tesztelés a tudás anyja, és nem az ismétlés, különös tekintettel, ha hibáról van szó. A tesztek segítségével tudunk meggyőződni az új termékek és alkatrészek főbb jellemzőiről, használatuk biztonságáról.

Ezen kívül a (vásárlói) felhasználói visszajelzéseket közvetlenül tudjuk ellenőrizni, és probléma esetén mind a vásárlók, mind pedig az alkatrész beszállítók felé tárgyszerű adatokat tudunk így közvetíteni.

A tesztelés tematikája:

  1. Igényfelmérés; a vizsgálat céljának azonosítása
  2. Tesztelés végrehajtása és nyomon követése
    • hibák rögzítése
    • tapasztalatok feljegyzése
    • dokumentálás
  3. Az eredmények kiértékelése, majd közreadása

E fárasztva vizsgáló tesztelő gépünket tárgyalószékek, forgószékek tesztelésére egyaránt tudjuk használni, továbbá az egyes alkatrészeket (pl. lábkereszt, görgők, gázlift, mechanika, karfák) is tudjuk ellenőrizni, vizsgálni.

Az ülőlapokat 10 kg-tól 160 kg-ig fokozat nélküli, tetszés szerinti terheléssel tudjuk tesztelni, a háttámlákat pedig 10 kg-tól 60 kg-ig terjedően.

Mód van vizsgálni az ülőlapot és a háttámlát egyszerre, de csak ülőlapot vagy háttámlát külön-külön is, sőt az egyes alkatrészeket, pl. karfákat is külön.

A tesztelési adatok bevitele a tesztelő gép érintőképernyős computerén történik, és az alábbi paramétereket állítjuk be: terhelés, nyomóerő, ciklus hossza (ismétlések mennyisége), maximális nyomóerő hossza és az egyszeri terhelés időtartama, terhelési hiba idő. A berendezés számlálja és rögzíti a ciklusokat, jelzi és rögzíti a hibajelenségeket, törés esetén pedig automatikusan leáll.

A teszt végeztével a tapasztalatokat kiértékeljük, és azok függvényében fogalmazzuk meg a további teendőket, hogy végül mindenki megelégedésére szolgáló irodaszékeket készítsünk.

Jáger István