lábtartó irodába

A lábtartó a lábak megfelelő alátámasztását, és az által az ülés közben a testre ható nyomás csökkentését szolgálja. Különösen akkor lehet fontos elem a lábtámasz, ha a munkaasztal magasságszabályozása nem lehetséges. A legtöbb irodában fix magasságú asztalok vannak használatban, és az állítható asztalok elterjedésére még éveket kell várni. Így a személyre szabott magasság beállításhoz, a gázlift mellett a lábtartók/lábtámaszok hatalmas segítséget jelentenek. A lábtámasz másik fő feladata a lábszár és a lábfej közötti ideális szög biztosítása, ezzel segítve a megfelelő véráramlást egészen a lábujjakig.

Típusai:

Minden forgószéken található egy kézenfekvő lábtartó, ami maga a szék lábkeresztje. Azonban ennek használata csak rövid időközökre jöhet számításba, mivel úgy a lábszár a comb alá visszahajlik, és a hegyesszögbe záródó térdízületben az erek nyomás alá kerülnek. Ezen kívül beszélhetünk a forgószékekbe szerelhető lábtartógyűrűkről, valamint az ülőgéptől független lábtámaszokról.

A lábtartógyűrű magasító toldattal vagy anélküli változatban létezik, szerelhető szinte minden forgószékre. A toldat nélküli változat közvetlenül a gázliftre rögül és leginkább magasított gázlifthez szerelik. A toldattal ellátott lábtartógyűrű magassága nem állítható, de fixen kb. 17 cm-rel megnöveli a szék ülésmagasságát. A lábtartógyűrűvel ellátott szék leginkább a magas pult vagy asztal mögötti üléskor szükséges (). Érdemes figyelemmel lenni arra, hogy a lábtartó gyűrűvel ellátott forgószékek súlypontja az átlagosnál mindig magasabban van, és ez növeli a borulás veszélyét, aminek az elkerülésére nagyobb lábkeresztet, valamint a görgők helyett fix tappancsokat célszerű használni.

A széktől különálló lábtámasz alkalmazására a standard magasságú (kb. 75 cm) íróasztalnál folytatott munkavégzés során lehet szükség. Már egy fix lábtámasz is növeli a kényelmet, de az állítható magasságú és dőlésszögű lábtámasszal egyértelműen egy fokozattal emelkedik az irodai ergonómia. A választáskor érdemes ügyelni arra, hogy a lábtámasz felülete legyen csúszásmentes, és az eszköz se csúszkáljon a padlón.

Ergonómiai előnye:

A lábak helyes tartása kényelmi és egészségügyi szempontokat szolgál. Apró, de annál kényelmesebb lehetőség, ha lábainkat feltehetjük valahová ülés közben. Eredetileg a padlón nyugvó lábfej időnkénti áthelyezése bármilyen stabil magasított támaszra, csökkenti a lábak ernyedtségét, és javítja azok vérkeringését, így növeli a komfortérzetet. Az alátámasztott lábakban csökken az érszűkület kialakulásának kockázata, amit az alsó végtagok verőereinek elmeszesedése okoz.

A lábtámaszok egyes típusai ringató mozgást is engednek kialakításuknak köszönhetően, így tökéletesen szinkronizálhatóak a hintamechanikás vagy szinkronmechanikás forgószékekkel. Más típusoknál pedig állítható a dőlésszög, ami csökkenti a hát terhelését, és növeli a lábak kényelmét. A drágább eszközök lábfűtési funkcióval is rendelkeznek, így jóleső melegséget nyújtanak a hideg időben. Egyes kutatások bizonyítják, hogy az ember kreatívabb ha ’elszakadhat a földtől’; éppen ilyen helyzet áll elő alvás vagy a padlónál magasabbra feltett lábbal ülés közben. Ilyen pozíciókban az agy szabadabban gondolkozik, kevésbé lesz jellemző gondolataira a ’földhözragadtság’.