A Memory Foam (emlékező hab) viszkoelasztikus anyagot az USA-ban fejlesztette ki a NASA. Az űrrepülőgépek üléseihez használtak ilyet nyomáscsökkentési céllal, hogy enyhítsék az űrhajósokra nehezedő magas G-erők hatását, amit azok fel- és leszállás közben tapasztaltak.

Az első ismert márka Tempur néven 1972-ben vált ismertté, majd ezt követően a ’90-es évektől indult a civil szférában is hódító útjára.

Az emlékező hab kitűnő mechanikai tulajdonságokkal rendelkezik: olyan nyitott sejtszerkezetű anyag, amely a test hőmérsékletére, nyomására meglágyul és így tökéletesen felveszi annak formáját, alátámasztva azt, elnyelve a nyomást.

A nyitott sejtszerkezet további előnye, hogy lehetővé teszi a párnában a szabad levegőáramlást, ami által egyrészt megtartja a test hőmérsékletét, másrészt viszont nem melegszik túl. A nyomás megszűnése után a speciális ’determinált’ sejtszerkezet lassan nyeri vissza eredeti formáját (gyártói berkekben ezért viccesen ’lusta habnak’ is nevezik).

A memóriás habot polgári területen azon a bútordarabon használták először, amelyen az ember életének nagyobbik részét tölti: az ágy matracán. Ennek már úgy 20 éve, és azóta sok minden változott. Például az, hogy az informatika a munka világában óriási teret hódított meg, így nagyon sok ember használ számítógépet (az irodában dolgozók túlnyomó többsége) és ezen kívül a közösségi kapcsolattartás, a kommunikáció sőt a szórakozás egy része is a számítógép mellett zajlik. Tehát sokak számára ma már nem az ágy, hanem a forgószék az első számú hely, amelyen az életük nagyobb részét töltik. (Sőt, nem kevesen a notebookjukkal, vagy tabletjükkel fekszenek és kelnek is.)

Ennél fogva az emlékező hab réteggel ellátott forgószék az ülő felhasználók számára is számos előnnyel jár. Általa csökkentett nyomás nehezedik a testre és a gerincre, így magasabb a kényelem foka, és végül egy jobb minőségű ülést, illetve széket kap általa az ember. Más szóval, az ilyen szivaccsal ellátott széken ülve a felhasználó azt tapasztalhatja, hogy hosszabban, pihentetőbben ülhet, mint egy hagyományos habbal ellátott széken.

Ezzel a „nem felejtő” anyaggal immár hazai gyártású irodaszékekben is találkozhat az, aki nyitott a kényelmet fokozó újdonságokra, illetve akinek egészségügyileg ez javallott. Az Antares MemoTouch memóriás ülés párnázata pl. a Master ajánlatunkban szereplő Boston termékcsalád esetében választható extra.

írta: Romenda Gábor