A napi akár 8-10 órát is ülőmunkával töltő emberek számára az orvosok javaslata egyrészt, hogy ne üljenek ennyire sokat, hanem tartsanak pihenőket és mozogjanak napközben, másrészt pedig, hogy lehetőleg váltogassák az üléspozíciójukat, ezáltal változtatva a testükre nehezedő terhelést. Ez utóbbit leghatékonyabban egynél több egymástól eltérő jellegzetességű ülőalkalmatosság váltogatásával lehet biztosítani. Ez megoldás lehet ismeretlen eredetű derék-, hát- és akár fejfájások megszüntetésére is. Nem véletlenül mondta annak idején Maugham, hogy mindig jó ágyat és cipőt kell vásárolnunk, hiszen ha nem az egyikben, akkor a másikban vagyunk a nap folyamán. Ezt a listát manapság már kiegészíthetjük forgószékünkkel is, hiszen aki irodában dolgozik a munkanapja nagy részét ebben ülve tölti.

A megfelelő szék kiválasztása nem könnyű és nem magától értetődő feladat. A döntést több tényező is befolyásolja, mint például az életkor, a testsúly, a testalkat és súlyeloszlás, valamint az egészségi állapot. Utóbbi akár rövid időn belül is változhat, ezáltal pedig az ülés is máshogy lehet kényelmes. Ilyenkor szokták megbánni az emberek a vásárlási döntéseiket. Egyszer inkább keményebb máskor pedig inkább puhább székre vágynak.

Sajnos azonban egynél több szék tartása jellemzően nem megoldható az irodában, hiszen igencsak költséges lenne és egyáltalán nem helytakarékos.

Erre azonban mégis létezik ma már egy megoldás, mégpedig a szabályozható keménységű üléspárna, más néven EFC. Az Energy Free Comfort kifejezés annyit jelent, hogy külső energiaforrás felhasználása nélkül, környezetbarát módon válik lehetővé a felhasználó számára a teljesebb személyes komfort. A találmány magyar eredetű, Kovács Krisztián nevéhez fűződik, akinek e témájú  írását ebben a 8. számban közöltük. A feltaláló az újítás lehetőségét a párna habszivacsában látta meg. Úgy vélte, hogy a hosszú távú fuvarozásban dolgozó gépkocsivezetők üléseinek mintájára a légpárna kényelmét be kellene vinni a mindennapjaikat számítógép előtt, íróasztalnál ülve dolgozó emberek irodáiba, forgószékeibe is…

De hogyan is működik ez a találmány?

A felhasználó számára pusztán egy szelep látható a szék ülőlapjának alján, amit ha a széken ülve elcsavar, a párnából távozik a levegő és úgy az puhább lesz. Ha pedig ezután feláll a székéből, a párna automatikusan megtelik levegővel, s ha ekkor újra lezárja a szelepet, az eredmény ismét egy keményebb párna lesz.

Ülés ergonómia és a személyes komfort szempontjából mérföldkövet jelent ez az újdonság! Általa a felhasználó szabadabban tudja állítani a széket saját szükségleteinek megfelelően, mondhatni általa egyidejűleg kap egy puhább és egy keményebb párnájú széket, melyeket egy kézmozdulattal váltogathat a nap folyamán bármikor.

Nem szabad elfelejtenünk, hogy irodai munka esetén életünk nagy részét töltjük a székünkben ülve, tehát egyáltalán nem mindegy milyen székünk van!

Az Antaresnél már 23 éve törekszünk egyre több komfortot beépíteni forgószékeinkbe, illetve ülőgépeinkbe, megteremteni az egészségesebb és hatékonyabb ülőmunkához a lehető legjobb feltételeket. Ezért is tartottuk fontosnak, hogy segítsük e magyar találmány gyakorlati használatának kidolgozását és, hogy elsőként vezessük be a piacra.