Mik azok a forgószék mechanikák

A mechanika a forgószék egy kevésbé szem előtt lévő, de annál fontosabb alkatrésze. Feladata, hogy szabályozza a háttámla és az ülőlap dőlésszögét. A sok különböző opció között nem könnyű eligazodni. Lássuk is, milyen székmechanikák vannak, és melyik mikor ajánlott!

Hintamechanika

Leggyakrabban főnöki székekben és gamer székekben használatos mechanika típus. A szék jobb oldalán található kart felfelé húzva a magasság állítható, ugyanezt a kart kifelé húzva pedig a hintamechanika aktiválható, befelé tolva kikapcsolható.

A mechanikán található marokcsavarral a rugózási ellenerő szabályozható.  Könnyebb súlyú egyéneknek lazább, nehezebb felhasználóknak pedig feszesebb rugózási ellenerő beállítás javasolt.

Hintamechanikás forgószékeinket itt láthatod.

 

Multiblock mechanika

Lényegében a hintamechanika továbbfejlesztett változata. Azzal ellentétben nemcsak egy, hanem típustól függően 3 vagy több ponton rögzíthető. Emellett a hinta- és a multiblock mechanika között a hintázás szöge is eltér. A multiblock mechanikák egy úgy nevezett ’antishock’ funkcióval is fel vannak szerelve, melynek lényege, hogy a mechanika csak akkor oldható ki a rögzítésből, ha a felhasználó háttal érinti a támlát, ezzel elkerülhetővé téve, hogy a mechanika akaratlan kioldása miatt a háttámla hátba vágja a felhasználót.

Multiblock mechanikás forgószékeinket itt találod.

 

Szinkronmechanika

A szinkronmechanika segítségével az ülőlap és a háttámla dőlésszögei egy időben, de eltérő mértékben változtathatóak meg. Így az ülés és a támla által bezárt szög nem fix, hanem jellemzően 90 és 115 fok közötti tartományban megválasztható. Ez lehetővé teszi az üléspozíció dinamikus megváltoztatását, ami csökkenti az ülőmunka során jelentkező izom és ízületi fájdalmakat. A legtöbb szinkronmechanika 3 vagy 5 ponton rögzíthető, de javasolt kioldott mechanikával használni az ilyen székeket. Így használva az ülőlap és a háttámla összehangoltan követi a felhasználó mozgását.

Szinkronmechanikával felszerelt székeinket itt értheted el

 

Aszinkron mechanika

Az aszinkron mechanika révén a szék ülőlapjának és háttámlájának dőlésszöge külön-külön, egymással nem szinkronizált módon állíthatóak, így bárki az egyéni igényeihez, vagy saját testi adottságaihoz tudja beállítani a székét. Az aszinkron mechanikás forgószékeken általában 3 kar található. Az ülőlap alatt jobb oldalon elhelyezkedő kar felhúzásával állítható a gázlift, vagyis szabályozható a szék magassága. A háttámla ülőlaphoz viszonyított dőlésszögét szabályozó kar is a szerkezet jobb oldalán található, hátul. Ennek nyitásával (felfelé húzásával) a támla dőlésszöge szabadon állítható, lefele tolásával az adott pozícióban rögzíthető. Az ülőlap dőlésszögét szabályozó kar általában a szék bal oldalán (pl. XENIA szék) vagy az ülés alatt jobb oldalon (pl. UFO szék) található.

Aszinkron mechanikával ellátott székeink között itt böngészhetsz.

Most már tudod, melyik elnevezés mit takar, így olyan mechanikával szerelt forgószéket tudsz magadnak választani, ami igényeidnek legjobban megfelel!